Западните Балкани - основна тема на Виенския икономически форум в София (ВИДЕО)

13:00, 18 май 18 / Политика 25 566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

И днес темата за Западните Балкани продължава да е в центъра на вниманието след вчерашната среща на върха, която беше посветена именно на страните от региона. Виенският икономически форум организира среща във формат - шестте страни от Западните Балкани и България. Освен политици, поканени са и големи бизнес организации и компании у нас.

В началото форумът започна с разказ какво всъщност се случи вчера на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Днешният форум се смята като продължение на срещата и отново темата на Западните Балкани е на дневен ред. Това, което отбеляза още в самото начало премиерът Борисов е, че постигнатите успехи от вчера са едно нещо, което не се е случвало от 15 години насам, а именно, че вече ЕС е успял да отново да обърне поглед към Западните Балкани и че тяхното присъединяване не е под въпрос, а е въпрос на време.

"Това, че се организира финансиране хибридно към този момент от Европейската банка, Световната банка, Европейската национална банка, частния сектор, бюджетите на страните, грандовете от ЕС, работещите или изграждащите се ТОЛ системи, които ще дадат възможност след това да се изплащат заемните пари. Това води до оптимизъм. Исторически може да сме различни, религиозно може да сме различни, може да имаме спорове. Едно е ясно - мирът и това да направим Балканите строителна площадка", каза Борисов, цитиран от БНТ.

"Бойко, благодарение на теб вчера беше много добър ден, трудна любов, но така и трябва да бъде. Едно е сигурно, те имат магистрали, имат скоростни пътища, имат подземни железници, но никога няма да имат нашето усещане за живота и за хората. Така, че мисля, че можем да допринесем с малко радост в тяхната империя", отбеляза Еди Рама, премиер на Албания.

Сръбският премиер Ана Бърнабич беше категорична, че единственият път на Сърбия е да кандидатства в ЕС, но заедно с Албания и Македония. "Мога да се съглася с Еди. Мисля, че Европа наистина сплотява региона по начин, който досега не съществуваше. Напълно разбирам Еди Рама, Сърбия застава зад Албания, мисля че Албания заслужава начало на преговорите", допълни Бърнабич.

Премиерът на Македония Зоран Заев отбеляза: "Аз и приятелят ми Еди Рама имахме за основна цел да убедим, особено президента Макрон и премиера Рюте, с които имахме разговор. Президентът Макрон попита премиера Рама защо искате да станете членове на Европейския съюз - преди това трябва да извършите реформи, да сте по-подготвени. А той отговори - това е като преди брака, ние просто много го искаме, може и да съжаляваме след това. Това, разбира се, е шега. Ние много вярваме в европейските ценности".

Три са темите, които предстои да бъдат дискутирани на форума, а именно развитие на жп инфраструктурата, магистралите, както и на дигиталната свързаност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама