Удвояват мощностите за ел. захранване на Икономическа зона София - Божурище

15:46, 19 май 18 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Национална компания индустриални зони” ЕАД получи на 18 май от Министерството на регионалното развитие и благоустройството разрешение за строеж на кабелно трасе, преминаващо през две области, за осигуряване на допълнителни енергийни мощности за инвеститорите в Икономическа зона София - Божурище. Трасето ще бъде изградено в рамките на следващите три месеца, така че инвеститорите трябва да са спокойни за доставките на необходимите количества ток в зоната. Това заяви днес изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес в интервю за предаването „Седмицата” по Дарик радио.

НКИЗ работи с доставчика ЧЕЗ за разширението на електромощностите, необходими за работата на инвеститорите в зоната в Божурище, от средата на ноември 2017 г.  

Договореното разширение е 30 мегавата, като 13 мегавата ще се реализират на Етап 1 на зоната. На втори етап ще се присъединят 7 мегавата - чрез изграждане на възлова станция в зоната, а на трети етап - 10 мегавата, които ще се осигурят от подстанция "Банкя".

Причина за увеличението на електропотреблението е засиленият интерес към зоната в Божурище, където вече са избрали да реализират инвестиционните си проекти 22 чуждестранни и български компании. НКИЗ работи активно по изграждането на инфраструктурата там и преди дни бяха въведени в експлоатация две нови улици.

Изпълнителният директор на НКИЗ обяви, че в момента държавната компания започва работа в сътрудничество с Община Стара Загора за развитието на нова индустриална зона в града. Изграждането й ще следва модела на създаване на Индустриален и логистичен парк Бургас. „В момента имаме над 45 заявления за инвестиционни намерения на компании, които си търсят терени в нашите зони. Това не се е случвало досега”, добави А. Барес.  

Изпълнителният директор на националната компания заяви, че е време за едногодишна равносметка на правителството и за работата на държавните компании, включително и на НКИЗ. „На днешния ден можем да направим равносметка  - за едната година, откакто работи настоящето правителството и една година, през която ние в НКИЗ сме свършили много неща”, каза Антоанета Барес и припомни, че от създаването на компанията досега в нейните зони са привлечени инвестиционни проекти за над 410 млн. лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама