Граждани сезираха премиера за злоупотреби при приема на болни деца в градините

11:00, 06 юли 18 25 968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Граждани сезираха премиера Бойко Борисов за съмнения за злоупотреби при приема на болни деца в детските градини. Сигналът е от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, а поводът е тревожно разминаване на информацията от страна на здравното министерство и от страна на Столичната община относно броя на децата с хронични заболявания в София, съобщи БНР.

Инж. Васил Николов, председател на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, обясни какви са техните искания: 

"Ние поискахме съставяне на междуведомствена работна група, която да анализира цялата тази ситуация, но от министерството ни отговориха леко пренебрежително и си "измиха ръцете" с Общината. От Общината обратното – казват, че имат документ за всяко едно дете и че трябва да се обърнем към Министерството на здравеопазването. Ние не искаме цялото министерство да се впрегне да работи заради нас, а просто един или двама техни представители, да има и представител на РЗИ, на Общината, и да се седне на една маса, да се видят нещата, да се преразгледат тези данни".

Децата с хронични заболявания, според системата, която е за обслужване на детските заведения в Столичната община, са между 20-25% от всичките деца, приети в детската градина, а според данните, които се предоставят от Министерството на здравеопазването, са под 10%, посочи Николов. 

Една от най-често срещаните диагнози в Столичната община въобще отсъства от списъка или е пренебрежително малко като число и не е влязла в основната таблица на Министерство на здравеопазването. Става въпрос за диагнозата атопичен дерматит. Освен тази диагноза, има и други диагнози с разминаване. 

"В статистиката на Столичната община тази диагноза е един огромен процент, от порядъка на 30%. Точно това искаме да изследва тази работна група, защото не знаем кой е истинският процент на децата с тези диагнози", посочва още Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама