Питейната вода в столицата - сред най-качествените в Европа, твърди "Софийска вода"

16:25, 12 юли 18 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичани пият най-качествената вода в България, като водата в София е на шесто място по качество в Европа, съобщи Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода”. От дружеството представиха пред медиите служителите си „костенурки нинджа”, които се грижат за поддръжката на канализационната мрежа. Оказва се, че проходимите отточни колектори под земята, в които могат да вървят хора, са с обща дължина от около 600 км.

След проливните дъждове канализационната мрежа в София се е държала повече от достойно, смята Станислав Станев, който ръководи дирекция „Експлоатация и поддръжка” в дружеството. "Това дължи освен на работата ни без почивка по време на дъждовете, основният принос е на превантивната работа. Ние работим в дни, когато е слънчево, почистваме, премахваме препятствия в канализационната мрежа, така че по време на дъжд да няма проблеми", каза той.

По думите му всяка година се почистват около 10 на сто от дължината на мрежата или около 1700 км. Уникалното в столицата и това, което е практика само на още три места в Европа, е, че служители на дружеството отиват в проходимите колектори - големи канали с обща дължина около 600 километра, в които хора могат да вървят и намират различни препятствия и да ги отстраняват.

От дружеството предвиждат за тази година инвестиции в рамките на 50 млн. лв. 14 млн. от тях са за канализация. Приоритетните обекти ще са в кварталите ”Орландовци” и „Симеоново”, както и в централната градска част.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама