Александрина Пендачанска след 30 години отново на сцената на НДК тази вечер

09:30, 02 апр 18 / Култура 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световноизвестното българско сопрано Александрина Пендачанска ще празнува 30 години на сцената с концерт-спектакъл „Това съм аз“ в зала 1 на НДК. Събитието, което е изцяло продуцирано от НДК, се очаква да се превърне в музикален празник за всички почитатели на оперното изкуство. 

На сцената на НДК Пендачанска ще си партнира с оркестъра на Пловдивската държавна опера под диригентството на Мартин Пантелеев, а в спектакъла ще видим и кадри от емблематични роли в репертоара й.

Именно от сцената на НДК тръгва преди 30 години тръгва триумфалната кариера на Пендачанска. През 1988 г. великата Гена Димитрова представя учениците си на същата сцена.

"Изправих се пред публиката с категоричното намерение да й покажа коя съм. На видеото от онова време се вижда, че след изпълнението си съм като доволно дете - бях само на 17, което е демонстрирало какво може", сподели звездата по bTV. 

Александрина е категорична - ако нямаш характер в тази професия, ще се разпаднеш. "На 20 вече се изживявах като примадона. Дори си купих палто от визон. Сега ми се струва много смешно и страшно глупаво, но явно е било период, през който е трябвало да премина. Фасадата без същност е напълно излишна. Но младостта има нужда от вълнения, от външни изяви. На 30 вече разбрах, че този образ е далеч от действителната ми същност. А сега съм много по-симпатична. Детето-чудо е станало нормален човек. Това се случва, когато осъзнаеш, че външният свят няма значение за вътрешния. Успях да се съхраня. Защото дарбата ми не е моя заслуга. Господ ми я е дал, аз само я доразвивам и поддържам", беше искрена Пендачанска. 

Неслучайно тя има точен творчески график за следващите три години. "Не обичам изненадите. Предпочитам по-бавните събития. Удоволствието и насладата от пеенето не могат да се опишат. Благодат е да споделям музиката с колеги", искрена е Александрина.

Певицата е гастролирала в най-големите световни театри под палката на най-признатите диригенти на нашето време. Тя има високо оценени записи на моцартовите опери на Рене Якобс за „Хармония Мунди", наградени с множество отличия, сред които BBC Music Magazine Award, Gramophone's Editor Choice, две номинации за „Грами" за най-добър класически албум и най-добър оперен запис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама