"Тянгун-1" изгоря в атмосферата над Тихия океан (СНИМКА+ВИДЕО)

08:00, 02 апр 18 / Свят 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайската космическа станция "Тянгун-1" изгоря, навлизайки в атмосферата. Не се съобщава за причинени щети на Земята.

Тази нощ вниманието бе приковано върху космическа станция "Тянгун-1", която се очакваше да навлезе в земната атмосфера. Това се случи малко след 3 часа, българско време, по-рано от очакваното. 

Отломки от почти изгорялата станция паднаха над южната част на Тихия океан, вероятно северозападно от Таити. Според първоначалните съобщения отломките от съоръжението са паднали, без да причинят значителни щети на земята.

Китайският вестник "Глобал таймс" заяви, че големият шум в световните медии около падането на "Тянгун-1", отразявал "завистта" в чужбина към космическата индустрия на Китай, предадоха световните агенции.

Професор Мирослав Цветков от Висшето военноморско училище във Варна, в което беше създаден и специален оперативен щаб за наблюдение движението на станцията, заяви, че предстои да бъдат направени изчисления за точното местоположение, където е паднала космическата станция, предаде БНР. 

Изстрелването на "Тянгун-1" е през 2011 година. В две мисии е обитавана от шест китайски астронавти, сред тях и жена. От 2013 година станцията е необитаема, а три години по-късно китайците губят контрол над нея. Международната общност е информирана за това едва миналата година, като китайската космическа агенция не е обявила причината за проблема.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама