Русия е изпратила списък с 13 въпроса във връзка със случая "Скрипал"

10:15, 02 апр 18 / Свят 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия е изпратила списък с 13 въпроса за „изфабрикуваното срещу нея дело за Скрипалови“ до Техническия секретариат на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Това се посочва в съобщение на руското външно министерство.

Москва иска да знае каква помощ е поискал Лондон от организацията, каква информация и доказателства са предоставени от британска страна, както и в кои сертифицирани лаборатории ще бъдат извършени изследванията.

Руската страна се интересува и от това какъв вид помощ е поискал Лондон от ОЗХО.

Руското посолство в Париж вече изпрати до френското Министерство на външните работи нота с десет въпроса във връзка със случая „Скрипал“. От външното министерство на Русия искат обяснение на какво основание френската страна е била привлечена в разследването. 

Москва също така настоява френските експерти да обяснят на какви основания са направили заключение, че употребеното токсично вещество е „Новичок“ и как са установили „руския произход“ на използваното в Солсбъри вещество.

Освен това Москва се интересува какви познания имат френските експерти в областта на бойните отровни вещества или техните аналози и дали Франция притежава проби на „Новичок“.

Преди това руското външно министерство изпрати подобно запитване и до британското външно министерство. То поставя 14 въпроса, като се иска от Лондон обяснение защо на Русия е отказано правото на консулски достъп до двама руски граждани, които са пострадали на британска територия. Освен това Москва пита какви противоотрови са приложени на пострадалите и как тези антидоти са се оказали в британските медици на мястото на инцидента.

Русия се интересува по какви критерии е установено, че става въпрос за „руски произход” на използваното в Солсбъри вещество и дали Великобритания има проби от бойното отровно вещество, което Лондон нарича „Новичок”.

Освен това Русия очаква отговор на въпроса дали проби от това вещество или негови аналози са разработвани във Великобритания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама