Африка се разделя на две

18:20, 02 апр 18 / Свят 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки че движенията на тектонските плочи, от които е изградена повърхността на Земята, обикновено остават незабелязани от нас, понякога все пак планетата напомня за своеобразния си живот и подвижност.

Наскоро се отвори огромна километрична пукнатина в югозападна Кения, която дори прекъсна магистралата Найроби-Нарок. Всичко е протекло и с характерната за подобен род събития сеизмична активност.

Съществуващите текстонски плочи не просто са подвижни и се разместват, но може и да се разкъсат, като по този начин образуват рифт и променят границите на плочата. Пример за това е Източноафриканската рифтова система и дългата 6400 км Източноафриканска рифтова долина.

Разкъсването се дължи на хоризонтални сили, чиито механизми на действие все още се обсъждат от учените. Под влияние на тези сили плочата се разтегля, изтънява и накрая се разкъсва. След няколко десетки милиона години океанските води ще нахлуят между двете плочи и край източното крайбрежие на Африка ще се разполага нов огромен остров.

Това се е случило и преди 138 милиона години, когато сегашните Африка и Южна Америка са се разделили, а между тях се е оформил Южният Атлантически океан.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама