Педагози ще бъдат обучавани да разпознават аутизъм още в градините

17:30, 02 апр 18 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

1500 педагози от детските градини ще бъдат обучени да идентифицират дефицитите в образователните потребности на децата. Това обяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева, която участва в информационния ден, посветен на 2 април - Световен ден за информираност за аутизма.

Сачева отчете, че вече имаме Наредба за приобщаващо образование, реализират се инвестиции за повече ресурсни учители и повече педагози и психолози, съобщи News.bg.

Заместник-министър Сачева подчерта, че приобщаващото образование е един от най-важните приоритети на МОН. По думите й остава предизвикателството за внедряване на дигиталните технологии за деца със специални образователни потребности.

Калоян Дамянов, експерт в образователните политики за деца изтъкна, че в момента все още преподаването в училище е фронтално, тоест - учителят застава пред класа и говори. Това е модел, който следва да бъде променен, не само за децата с аутизъм, но за всички деца, за да бъдат постигнати по-добри резултати. Въпреки трудностите 1 744 са ресурсните учители, които са на разположение в училище.

Аня Андонова, майка ветеран и основател на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър посочи, че все още липсва държавно делегирана социална услуга - ранната интервенция. Липсват мерки за трудовата реализацаия, мерки за подкрепа на работодателите.

Ключово за децата е ранният скрининг тест, както и идентифицирането на рисковете за бъдещи образователни затруднения.

Андонова заяви, че усилията сега насочени към изграждане на Център за професионално обучение на лица с аутизъм и Защитено жилище за хора с аутизъм. По време на дискусията стана ясно, че най-малкият пациент е едва на 11 месеца. Предстои да бъде открит дневен център в Плевен.

Специалистите отчитат, че на времето се е работило с деца над 3 годишна възраст, а сега границата е паднала на една годинка. Хубавото е, че родителите все повече чуват, все по-рано търсят консултация със специалист.

Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика изтъкна, че едно от 81 деца е с аутизъм.

В София има три центъра за работа с деца. Мотото на днешния ден е: "Живея във вашия свят, но по свой начин - да счупим бариерите на предразсъдиците!".

Лицата на кампанията са Ники Кънчев, Елена Петрова, Калин Терзийски, а към каузата е привлечен и Владо Каролев и Ираван Хира, председател на Български форум на бизнес лидерите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама