Кога трябва да запознаем децата си с книгите?

17:05, 02 апр 18 / Любопитно 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Децата трябва да започнат да общуват с книгите още след излизането от родилния дом", заяви дизайнерът на книги Капка Кънева по повод Международния ден на детската книга, който отбелязваме днес.
 
2-ри април е паметна дата за въображението на малки и големи любители на приказните сюжети, защото именно на този ден е роден един от най-сладкодумните разказвачи в историята – Ханс Кристиан Aндерсен. И ако ни е малко трудно да си представим как разказваме драматичната история на Малката кибритопродавачка на току-що родено бебе, то трябва да знаем, че всъщност няма нужда да използваме само популярни приказни истории, когато става дума за "читатели" от тази възрастова група.
 
"Как можем да използваме книгите като един от първите учители за децата си", обяснява дизайнерът на книги Капка Кънева пред Дарик радио. "Има разни едрогабаритни книги, които могат да бъдат едновременно книги и паравани за детската стая, или да се трансформират в палатка или друго пространство, в което детето да може да проникне. Според мен тези книги не по-малко от традиционните могат да стимулират детето интелектуално и във всякакъв смисъл", допълва тя.
 
"Много са важни и книгите от различен материал, по-специфични на пипане - по-грапави, или гладки, или шумящи, или с власинки по тях. Доказано е, че децата, когато изследват с пръсти различни повърхности, получават много сериозен стимул, понеже фалангите на пръстите са свързани с центровете на мозъка, които отговарят за овладяването на речта", обясни Кънева.
 
От днес започва и традиционната кампания "Походът на книгите", в която участват библиотеки и читалища в цялата страна. В рамките на кампанията ще се проведе и първият изцяло детски Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, в Младежкия театър „Николай Бинев“ от 18 до 22 април.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама