Гледат жалбата на прокуратурата срещу връщането на делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков

10:00, 10 апр 18 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От прокуратура ще обжалват решението на Специализирания съд да върне делото срещу Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков. Тримата са обвиняеми за продажбата на държавния дял в енергодружеството EVN, което според прокуратурата, е нанесло щети за близо 28 млн. лева. 

Обвинителният акт беше върнат за отстраняване на нарушения. Според съдебното определение обвинителният акт е неясен, което нарушава не само правото на защита на обвиняемите, но и възможността на държавата да потърси защита. Решението за прекратяване на делото беше взето със сходни мотиви от първата инстанция, а прокуратурата така и не обжалва.

Възразиха обаче обвиняемите по делото, като настояваха за отмяна на мерките за неотклонение "подписка", които им са наложени от прокуратурата. 

Съдебният състав от апелативния съд отхвърли на 8 март жалбите им за промяна на мярката с аргумента, че те са обвинени в престъпление, което засяга интересите на цялото общество.

Делото вече беше спирано и от Софийския градски съд през октомври 2017 г. с мотива, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс.

Дянков, Трайков и Прокопиев са подсъдими заради продажбата през 2011 г. на 33% държавни акции от електроразпределителното дружество ЕВН, което според държавното обвинение е довело до загуба за държавата в размер на 20 млн. лв. 

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, като е продал на по-ниска цена остатъчния пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД, с което е ощетил държавата с близо 21 млн. лв. според прокуратурата.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е обвинен в превишаване на властта и правата си при приватизацията на миноритарен дял от дружеството. Според прокуратурата той е извършил това в съучастие с бизнесмена Иво Прокопиев, като Дянков е извършител, а Прокопиев – подбудител на нарушението. В резултат брокерската компания „Булброкърс“ (чийто собственик е Прокопиев) е получила облага от 1,27 млн. лева, а щетите за държавата са за над 20,8 млн. лева, посочва прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама