Национален протест на българите с увреждания с искане за реформа

08:00, 11 апр 18 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравното министерство изтегли предложенията за промени в наредбата за ТЕЛК-овете. Това съобщи вчера на извънреден брифинг министър Кирил Ананиев съвместно със социалния министър Бисер Петков. Решението идва след срещата на двамата с премиера Бойко Борисов и с министрите Горанов и Дончев. Пред тях премиерът е настоял нито една наредба да не влиза в Министерския съвет, без да е обсъдена с всички заинтересовани страни.

Националният протест на хората с увреждания, планиран за днес, обаче ще се проведе. Хиляди българи с увреждания от цялата страна се събират с искане за справедлива реформа. Протестът ще се проведе пред Министерски съвет и Президентството и е организиран от 20 национално представени организации на хората с увреждания. 

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, обясни, че протестиращите имат три основни искания. „Искаме достъпност, което значи не само архитектурна среда, а достъпност до професионално образование, комуникационни услуги и социални услуги, за да се случи интеграция на хората с увреждания. Второто искане е да се спре нарушаване на правата на хората с увреждания в България. Третото искане е да има съдържателни и модерни реформи, а не механични реформи, просто, защото е казано, че трябва да има реформи", заяви Събева. 

Проектът за промени в лекарската експертиза се оттегля, докато не се постигне съгласие с организациите на хората с увреждания, съобщиха министрите. "Целта на Министерство на здравеопазването не е да ощетяваме правата, които инвалидите имат в нашата страна, а точно обратното - да въведем справедливост и да премахнем субективизъм в определянето на медицинската експертиза", заяви министър Ананиев.

Концепцията за определяне на работоспособността също е отворена за дискусия и промени, заяви министър Петков. Той изрази съжаление, че организациите са отказали обсъждане в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. "Права няма да бъдат отнети. Този въпрос за правата какво получават хората с увреждания като подкрепа за преодоляване на дефицитите, които те имат за по-добрата им интеграция в обществото", изтъкна той.

Двамата министри вече имат уговорени срещи с представители на протестиращите за дискусии по същество. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама