Предупреждения за нова бежанска вълна в Егейско море

20:00, 11 апр 18 / Свят 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нарастващото напрежение в гръцко-турските отношения в съчетание с ескалацията на войната в Сирия водят до увеличаване на бежанската вълна към гръцките острови в Егейско море, алармира атинският в. "Вима".

Изданието цитира източници от островните власти, които твърдят, че само през последните дни от турското крайбрежия към гръцките острови и най-вече към северната част на Егейско море потеглят все повече лодки с бежанци и мигранти, което създава впечатлението за опасност от нов бум на бежанци в района.

Според същите източници ежедневно от турския бряг пристигали около 30 до 35 лодки, явление, което отдавна не е било наблюдавано. Показателен за нарастването на бежанската вълна е фактът, че само в лагера Мория на остров Лесбос в последните дни броят на бежанците се е утроил.

Миналата година по това време бежанците и мигрантите са наброявали 2 400, а сега са 6 280, което надхвърля възможностите на приемните центрове.

Представители на властите, цитирани от вестника, са убедени, че след срещата ЕС-Турция във Варна ситуацията с бежанците се е влошила. Те се опасяват, че ако не бъде спряна растящата бежанска вълна, през летния сезон ще възникнат изключителни трудности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама