Защо обичаме люто?

18:40, 11 апр 18 / Любопитно 25 662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лютите храни са част от кухнята на много народи. Те присъстват и в нашата национална кухня. Има хора, които целогодишно похапват люти чушки. Ето защо обичаме люто:

Най-простото и разпространено обяснение е свързано с папилите на езика ни. Папилите са малки издатини на езика ни, върху които се крият вкусовите ни рецептори. При някои хора папилите са в повече, което ги прави свръхчувствителни към някои храни.

Според шеф Бил Филипс, който е експерт по пикантните храни и професор в Американския кулинарен институт, вие изпитвате болка от лютото, но това изгаряне не е физическо, а се случва само в мозъка ви.

Неговата теория твърди, че хората не се раждат с афинитет към лютото. Всичко било въпрос на тренинг.

Молекулата капсаицин, която също се намира там някъде върху езика ви е един от основните виновници за усещането на болката. С ядене на повече люто обаче този капсаицин започва да се изпарява и болката, която изпитвате започва да изчезва.

Хората, които не са свикнали с лютото усещат само болката, но ако си преодолеят страховете, ще започнат да откриват вкусовете, които иначе изобщо не чувстват.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама