Бисер Петков: Парите за хората с увреждания няма да се намаляват

13:40, 11 апр 18 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хора с увреждания излязоха на национален протест пред Министерския съвет. Те настояват управляващите да приемат справедлива реформа в системата на ТЕЛК с тяхно участие. За реформа, но не такава, която отнема правата им, се обявиха протестиращите, които от сутринта изпълват площада пред МС и президентството. Хората с увреждания искат модерно здравеопазване, достъпна среда, адекватно образование и качествени социални услуги.

„Аз очаквам промяна за инвалидите и въобще да се промени нещо. Аз съм военноинвалид. Да остане, защото искам да мога да работя, да си получавам добавките, които ми се полагат от държавата, а не едното да бъде взето за сметка на другото. Искам да бъда пълноценен гражданин, който да се бори за правата си така, както е във всяка една европейска държава“, коментираха протестиращи пред БНР.

Хората с увреждания обявиха, че ако управляващите не чуят техните искания, ще има нови протести и блокади на пътища.

Готовност да продължи диалога с организациите на хората с увреждания декларира социалният министър Бисер Петков. Утре в 15.00 часа той ще разговаря за пореден път с протестиращите. Ще бъде обсъдена концепцията, в която се предлага да се въведе втора експертиза на работоспособността. Министърът отново повтори, че парите за хората с увреждания няма да се намаляват.

„Аз съм внесъл концепция за реформа на експертиза на работоспособността в изпълнение на решение на Народното събрание. Фактът, че по тази концепция не са произтекли последващи действия, означава, че тя е замразена. Чакаме заедно с представителите на хората с увреждания да продължим разговора – дали тя може да бъде основа на някои съществени изменения, или би трябвало да работим изцяло по нова концепция“, каза той.

Министър Петков ще обсъди и предложението интеграционните добавки за хората с увреждания да се обвържат с линията на бедност или с минималната заплата.

Протестът се подкрепя от КТ "Подкрепа". На площада дойдоха и депутати от парламентарната група на БСП. Партията изрази подкрепа за исканията на хората с увреждания. В позиция на БСП, изпратена до медиите, са заявява, че поради неспособността на правителството да се справи със злоупотребите и корупцията в тази система, се наказват хората с реални увреждания.

Социалният министър изрази несъгласие с твърдението на социалистите. „Не съответства на това, което народни представители от БСП са взели отношение по концепцията, всъщност потвърдиха, че има рационалност в тази концепция, и че съответно трябва да продължи да се търси решение на проблема, с който, отново подчертавам, всички са съгласни, че съществува“, каза Петков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама