Очевидец: От 112 са виновни за забавянето на пожарникарите

19:23, 11 май 17 25 689 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

По повод инцидента тази сутрин с изгорелия край Боровец автобус, за който Topnovini.bg вече ви информира, наш репортер се свърза с Явор Аршинков - мъжът, който е участвал в гасенето на пожара. Той пътувал с личния си автомобил и му се наложило да спре заради горящото превозно средство. Очевидецът се оказал на мястото десетина минути след лумването на пламъците, овъглили автобуса, превозвал 40 деца. Първото нещо, което направил било да се обади на 112, въпреки че други свидетели на инцидента преди него вече са звънели на националния спешен телефон.

„Когато се обадих, веднага ме прехвърлиха към пожарната в Костенец. В продължение на две минути слушах музика и никой не ми вдигна. След това затворих, за да се включа в гасенето на пожара. Малко по-късно им звъннах втори път и им обясних, че мястото е на по-малко от километър от пожарната в Боровец.“ 

В крайна сметка, около 20 минути шофьорът на автобуса и водачите на останалите леки автомобили гасили сами огъня до идването на първата пожарна кола. По-късно на мястото пристига и втора, след което стихията е овладяна, за щастие без жертви.

„Когато пристигнах, задницата на автобуса гореше. Докато дойде първата пожарна превозното средство беше в пламъци до средата. При идването на втората огънят излизаше през предния прозорец. Не мога да кажа колко точно време мина от моето пристигане на мястото до идването на първата пожарна, но определено не е под 20 минути. Не знам каква е координацията между 112 и пожарната, но пак казвам, че това е сама на един километър от Боровец. Според мен, ако от 112 им се обадят на момента, пожарната не би трябвало да се забави повече от 5 минути.“

Според очевидеца, пожарникарите са си свършили отлично работата, идвайки на мястото и проблемът е изцяло при 112 и пълната липса на координация. Смущаващо за него е и това, че от спешния телефон го свързали с пожарната в Костенец, която е на 30 километра, вместо с тази в Боровец, отстояща на километър от мястото на инцидента.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама