СОС прекрати процедурата за отдаване на концесия на минералната баня в Банкя

13:47, 08 юни 17 25 443 Шрифт:
Автор:

Общинските съветници в София прекратиха процедурата за отдаване на минералната баня в Банкя на концесия. Чисто формално, предложението беше прието единодушно. 

Както Топновини първи писа, на миналата сесия СОС прие историческата баня да бъде отдадена с право на строеж. Сега ще бъде открита нова процедура за право на строеж.

Авторите на доклада - кметът на район Банкя Рангел Марков и общинският съветник Анна Стойкова, предложиха за получаването на право на строеж за 35 години да се проведе публично оповестен конкурс. А условията за него да са следните: Срок на правото на строеж 35 години; минимална конкурсна цена 9 738 000 лв. с ДДС.; срокът на проектиране на хотела и останалите съоръжения да бъде 6 месеца, като започва да тече от датата на получаване на изходните данни за проектиране от СО "Банкя"; в срок от 2 месеца да се изготви инвестиционен проект във фаза "Идеен", част от архитектура и геодезия и др. Срокът за строителство е до 3 години. Най-важното условие обаче е, че предназначението на балнеоложкия хотелски комплекс с банята да не бъде променяно следващите 35 години.

"Вложихме много усилия и всяка стъпка е обсъждана с местните хора, така че сме защитили обществения интерес" - каза Стойкова. 

Сумата над 9 млн. лв. е толкова висока, защото е базирана на техническо задание, което е съгласувано с Министерство на културата и Паметници на културата, обясниха Марков и Стойкова.

Кметът на Банкя обясни, че целият процес има два етапа. Първият, е парите на инвеститора за балнеохотела да се използват от общината за възстановяването на сградата. Вторият етап, е СОС да реши как ще се експлоатира банята.

Правото на строеж, което се дава на инвеститора няма да е в парка на банята и няма да се изсичат дървета. Балнеохотелът ще бъде през една улица от банята, където е разрешено да се стои - застрояването ще е 20%, а озеленяването 60%. Балнеохотелът ще бъде 3-4 етажен, защото кота корниз е 10 м. Хотелът ще се свързва с банята с подземен тунел. А след 35 години сградата ще остане собственост на община Банкя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама