Арх. Станиславов: Зад атаката срещу НДК стоят погрешни разбирания на старото поколение архитекти

19:44, 15 юни 17 25 940 Шрифт:
Автор:

Ремонтът на НДК за европредседателството на България през 2018 г. върви с пълна сила, а успоредно с това и проверките от няколко институции. Цялата сага започва с проекта за ремонт. Трябва ли да се спазят архитектурните авторски права или не?  Двама министри на културата Вежди Рашидов и служебния Рашко Младенов официално отговорят с писма, в които са категорични, че трябва да се спазят.  

Споровете продължават и до днес, а в същото време от Камарата на архитектите в България откриват процедура по отнемането на правата на арх. Станиславов, който е изготвил проекта, за което Topnovini.bg вече писа.

За първи път арх. Любомир Станиславов проговори по казуса пред  Topnovini.bg. Той изрази своята позиция относно авторските права при изработката на проект “Преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.”

Ето позицията на арх. Станиславов, която публикуваме без редакторска намеса:

"Зад атаката срещу проектанта на ремонта на НДК за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 год. стоят погрешни разбирания на старото поколение архитекти за авторското право върху архитектурни проекти. Закостенели и абсурдни, техните разбирания са в пълен разрез със закона и са диаметрално противоположни на базовите принципи на авторското право и на законовата роля на инвеститора в строителния процес. 

Първо, обновяването на НДК представлява “текущ ремонт” по смисъла на ЗУТ и като такъв се процедира от Столична община. Това не представлява “преработка” (или адаптация) на първоначалния архитектурен проект за НДК, създаден през 70-те години. В обхвата и заданието за проектиране на практика отпадат от проекта всички външни елементи, с което визията на сградата на НДК остава напълно непроменена. 

В следствие на това и актуализирано становище на ДНСК, проектът за ремонт на НДК, наречен “Преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.” попада изцяло в разпоредбите на чл. 151 на ЗУТ, а именно “текущ ремонт”, което не представлява преработка и адаптация на стария проект  с изключение на възстановяването на оригиналната кухня-майка на НДК, поради използване на нова технология и създаването на 2 нови санитарни възела.  

С други думи, осъществява се текущ ремонт, а при текущ ремонт се подменят износени материали, което не води до промяна на архитектурата или формата на сградата и не се нарушават никакви авторски права.

Второ, дори да приемем, че текущият ремонт е някакъв вид преработка, държавата има пълно право да извършва такава. Член 15, алинея 2 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) изрично указва, че: “Авторът няма право да се противопостави на желанието на собственика на произведението на архитектурата да го разруши, преустрои, надстрои или пристрои, ако това се извършва в съответствие с действащите разпоредби.” 

Следователно, преработката на стария архитектурен проект от 70-те години е напълно в прерогативите на собственика на сградата на НДК. Авторите на стария проект са лишени от това неимуществено авторско право и не могат да се противопоставят на изменение в сградата. Собственикът на произведението на архитектурата може, но не е длъжен, да уточнява начина на извършване на промените, като подаде искане до КАБ (по-нататък, според същия законов текст). 

Обратно, КАБ е длъжна да даде мнение, но само ако бъде запитана от собственика, т.е. Национален дворец на културата - Конгресен център София” ЕАД, който е и инвеститор на преустройството по смисъла на ЗУТ. Според действащия по време на изработката на първоначалния проект Закон за авторското право от 1951 год., принципалът на НДК също има правото да възложи преработка и адаптация на първоначалния архитектурен проект. 

Всъщност, по стария Закон за авторското право от 1951 год. всякакви преработки са разрешени, те са под свободен режим и авторите въобще нямат неимуществено право да се противопоставят на преработване и адаптации. През годините в сградата на НДК са правени много преустройства, без за целта да са подготвяни съответните документи, с които са нарушени основни функции и пространства на сградата. 

С реализирането на проекта за ремонт на основната сграда на НДК, наречен “Преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.”, са отстранени всички подобни елементи в обхвата на проекта, като на тяхно място е възстановена оригиналната функция на основната сграда на НДК.

Не на последно място, изработката на проекта за текущ ремонт е възложена от НДК - КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР СОФИЯ ЕАД, въз основа на проведена обществена поръчка и конкурс, който не е обжалван по никакъв начин. 

Арх. Л. Станиславов

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама